İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 58 artarak 50 bin 810’a çıktı.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’de devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte İsrail ordusunun düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden 58 kişinin naaşının bölgedeki hastanelere ulaştırıldığı aktarıldı.
Saldırılarda 213 kişinin yaralandığı kaydedildi.
İsrail ordusunun 19 Ocak’ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 1449 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 3 bin 647 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin 810’a, yaralıların sayısının 115 bin 688’e yükseldiği kaydedildi.
Gazze Şeridi’nde enkaz altında hala binlerce ölü olduğu belirtiliyor.
Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Gazze kentinin kuzeybatısında bir evi bombaladı.
Gece yarısı düzenlenen saldırıda en az 5 kişinin hayatını kaybettiği, yaralananların olduğu belirtildi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, Meşru Beyt Lahiya bölgesinde Ayiş ailesine ait eve hava saldırısı düzenledi.
Saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başlamıştı.
İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1391 Filistinli hayatını kaybetti, 3 bin 434 kişi yaralandı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 752’ye, yaralıların sayısı 115 bin 475’e yükseldi.
Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin Selfit kentinin yakınlarında ateş açması sonucu Filistinli Emane Yakub’un (30) yaşamını yitirdiği belirtildi.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri Selfit’in batısındaki Haris beldesi yakınlarındaki kontrol noktasında bir kadına gerçek mermiyle ateş açtı.
İsrail askerlerinin sağlık ekiplerinin söz konusu kadına ulaşmasını da engellediği aktarıldı.
AA muhabirinin sağlık kaynakları ve görgü tanıklarından edindiği bilgilere göre, İsrail ordusu, pazartesi günü özellikle sivillerin yaşadığı evleri, çadırları ve toplanma alanlarını hedef aldı.
Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde, Sabah ailesine ait bir eve düzenlenen hava saldırısında 9 Filistinli, başka bir eve yapılan saldırıda ise 4 kişi hayatını kaybetti.
Aynı kentte sabah saatlerinde bir eve yapılan saldırıda 3 Filistinli, ayrıca İsrail’e ait bir insansız hava aracının (İHA) saldırısında 1 kişi yaşamını yitirdi.
Güneydeki Han Yunus kentinde ise bir aşevi hedef alındı. Saldırıda 3’ü çocuk 7 kişi öldü. Kentin kuzeyindeki Esda bölgesine düzenlenen İHA saldırısında 2 kişi yaşamını yitirirken, Kizan en-Neccar bölgesindeki başka bir saldırıda ise çok sayıda kişi yaralandı.
Ayrıca Han Yunus’un doğusundaki Abesan el-Kebira beldesine düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü.
Gazze kentinin kuzeybatısında sivillerin toplandığı bir bölgeye düzenlenen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti.
Kent merkezinin güneyindeki Zeytun Mahallesi ile kuzeydeki Cibaliye beldesinde sivillerin toplandığı iki ayrı noktaya yapılan saldırılarda 5 kişi öldü.
Şucaiyye Mahallesi’ndeki Nezzaz Caddesi’ne düzenlenen topçu saldırısında ise 2 kişi hayatını kaybetti.
Gazze kent merkezindeki Burc el-Vahde apartmanı yakınlarına düzenlenen saldırıda 1 kişi yaşamını yitirirken, Cella Caddesi’nde İHA saldırısı sonucu biri doktor 2 Filistinli öldü.
Endonezya Hastanesi Müdürü Mervan es-Sultan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Ekim 2023’ten bu yana gönüllü olarak görev yapan acil servis doktoru Mahmud Ebu Amşa, nöbete gelirken şehit oldu.” dedi.
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Han Yunus kentinde Nasır Hastanesi yakınında gazetecilerin kaldığı çadıra saldırı düzenledi.
Saldırıda Filistinli gazeteciler Hilmi el-Fakavi ve Ahmed Mansur yaşamını yitirirken, 8’i gazeteci 9 kişi de yaralandı.
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda öldürülen gazetecilerin sayısı 211’e yükseldi.
İsrail ordusu, dün gece saatlerinden bu yana Batı Şeria’nın çeşitli kent ve kasabalarında geniş çaplı baskınlar düzenledi.
İsrail ordusu, saldırılarını sürdürdüğü Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus ve Tubas kentlerine de takviye birlik gönderdi.
Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan ortak açıklamada, İsrail askerlerinin, dün akşamdan bugün sabah saatlerine kadar Batı Şeria’nın birçok kentine düzenlediği baskınlarda aralarında eski tutukluların da bulunduğu 35 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.
Baskınların Beytüllahim, Tubas, Ramallah, El Halil ve Nablus kentlerinde yoğunlaştığı aktarıldı.
İsrail askerlerinin gözaltılar sırasında Filistinlilere yönelik çeşitli ihlaller gerçekleştirdiği, çok sayıda kişinin sorgulandığı, tehdit edildiği, baskın yapılan evlerin tahrip edildiği ve bazı evlerin askeri kışlaya dönüştürüldüğü bilgisi verildi.
Filistin resmi haber ajansı WAFA da İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilerin evlerine düzenlediği baskın ve bazı gözaltılara ilişkin detayları paylaştı.
Habere göre, İsrail askerleri, Beytüllahim kentinde Filistinlilere ait evlere düzenlediği baskında eşyaları tahrip etti, 7 kişiyi gözaltına aldı.
İsrail askerleri, Nablus kentinin güneydoğusundaki Rucib kasabasında bir evi kuşatarak 3 kardeşi gözaltına aldı, kent merkezine baskın düzenleyerek St. Lukes Hastanesi yakınındaki bir evi kuşattı.
Askerler sabahın erken saatlerinde kentin doğusundaki Balata el-Beled kasabasında 2 kişiyi daha gözaltına aldı.
İsrail ordusu zırhlı araç ve buldozerlerin de bulunduğu askeri devriyelerle Tubas kentine girdi, Filistinlilere ait evlere baskın yaptı ve 4 kişiyi gözaltına aldı.
Ramallah kentinin çeşitli kasabalarına giren İsrail askerleri, kentin batısındaki Beytunya kasabasında bir eve baskın düzenledi, 1 Filistinliyi gözaltına aldı.
İsrail askerleri, El Halil kentine düzenlediği baskında ses ve gaz bombaları kullandı. Atılan gazdan etkilenen çok sayıda Filistinli boğulma tehlikesi geçirdi. Evleri basarak eşyaları tahrip eden İsrail askerleri, aralarında eski tutukluların da bulunduğu 4 kişiyi gözaltına aldı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.
Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre, çok sayıda fanatik İsrailli, gruplar halinde Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek baskın yaptı.
Mescid-i Aksa’nın avlusunda provakatif turlar atan İsrailli grup, Talmudik ayinler gerçekleştirdi.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.
İsrailliler, 2003’ten bu yana idarenin izni olmadan İsrail’in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabet Mescid-i Aksa’ya giriyor. Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.
İsrailliler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, “Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu” iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.
İsrail yönetimi ise Mescid-i Aksa’da “sadece Müslümanların ibadet edebildiği diğer dinlerin mensuplarınınsa sadece ziyaret edebileceği” tarihi statükonun korunduğunu savunuyor.
Ancak fanatik Yahudilerin, İsrail polisi korumasında Aksa’ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve dini ritüeller icra etmeleri sıkça kameralara yansıyor.
Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre, fanatik İsrailli bir grup, Batı Şeria’nın Selfit kentinin batısındaki Bidya kasabasında Filistinlilere ait bir düğün salonunu ateşe verdi.
Fanatik İsrailli grup, düğün salonunun duvarlarına “Araplara ölüm” gibi ırkçı sloganlar yazdı.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklama, Filistin resmi haber ajansı WAFA’da yayımlandı.
Açıklamada, İsrail hükümetinin Filistin’e ait vergi gelirlerinden yapılan haksız kesintileri sürdürmesinin “son derece tehlikeli ve ciddi bir mesele” olduğu kaydedildi.
Filistin’e ait vergi gelirlerinin alıkonulmasının endişeyle karşılandığı aktarılan açıklamada, söz konusu kesintilerin “ırkçı, sömürgeci siyasi planlar olduğu” belirtilerek bunların soykırım, zorla göç ettirme ve ilhakın bir parçası olduğu vurgulandı.
İsrail’in bu uygulamalarının, Filistin yönetimini zayıflatma çabaları kapsamında değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, bunun uluslararası kararların da açık şekilde ihlali olduğu ifade edildi.
Filistin hükümeti 26 Mart’ta, İsrail’in vergi gelirlerinin kendilerine transferini yapmaması nedeniyle memurların şubat ayı maaşlarını Ramazan Bayramı öncesinde ödeyemeyeceğini duyurmuştu.
İsrail’in 2019’dan bu yana Filistin’in vergi gelirlerinden 7 milyar şekeli ( yaklaşık 1,89 milyar dolar) alıkoyduğu aktarılmıştı.
Filistin hükümeti, vergi gelirlerini kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek için kullanıyor ve bu gelirler, toplam devlet gelirlerinin yüzde 65’ini oluşturuyor.
Ancak İsrail, 2019 yılından bu yana, Filistin yönetiminin tutuklu ve eski tutuklulara sağladığı aylık ödenekleri gerekçe göstererek gelirlerden yıllık 600 milyon şekel (yaklaşık 165 milyon dolar) kesinti yapma kararı aldı.
Bu rakam daha sonra yıllık ortalama 700 milyon şekele (195 milyon dolar) yükseldi.
Kasım 2021’den bu yana Filistin yönetimi, kamu çalışanlarının maaşlarını tam olarak ödeyemiyor.
İşgal altındaki Filistin, dış ticaretinde İsrail’e bağımlı kalmaya devam ederken, Filistinlilerin ithalat ve ihracatının neredeyse tamamı İsrail’den ya da İsrail kontrolündeki noktalardan yapılıyor.
İsrail, Filistin hükümeti adına toplanan gümrük vergilerinden aylardır kesinti yapıyor.
İsrail yönetimi, Filistin Kurtuluş Örgütü ile 1994’te imzaladığı Paris Ekonomi Protokolü gereğince, kontrolü altındaki sınır kapılarından Filistin yönetimi adına vergi topluyor ve topladığı aylık yaklaşık 190 milyon doları Filistin hazinesine aktarıyordu.
İsrail Bakanlar Kurulu Kasım 2023’te, Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi’ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesine karar vermişti.
Filistin yönetimi, karar sonrasında vergi fonunu almayı reddederken, Filistin Maliye Bakanlığı, İsrail’in ekimden itibaren Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonunun çoğunu kestiğini, bu nedenle fonu almayı reddettiklerini açıklamıştı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, 10 Şubat’ta, İsrail tarafından öldürülen, alıkonulan ve yaralanan Filistinlilerin ailelerine maddi yardım yapılmasını öngören kanun ve yönetmelikleri iptal etmesine rağmen İsrail yönetimi, Filistin’e ait vergi gelirlerini kesmeye devam ediyor.
GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025GÜNDEM
30 Nisan 2025