DOLAR 32,3107
EURO 35,0595
ALTIN 2.279,50
BIST 8.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Az Bulutlu
Ankara
20°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Bakan Kirişci: Tahıl Koridoru’ndan 495 gemi geçti, 12 milyon ton tahıl ve gıda ürünleri bu koridoru kullandı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 26 Kasım itibarıyla Tahıl Koridoru’ndan 495 geminin geçtiğini, 12 milyon ton tahıl ve gıda ürününün taşındığını belirtti.

Bakan Kirişci: Tahıl Koridoru’ndan 495 gemi geçti, 12 milyon ton tahıl ve gıda ürünleri bu koridoru kullandı
27.11.2022
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 26 Kasım itibarıyla Tahıl Koridoru’ndan 495 geminin geçtiğini, 12 milyon ton tahıl ve gıda ürününün taşındığını belirtti.

Adana

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde Limkon Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’nin fabrikasını gezerek, tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak güneş panellerini inceledi.

İncelemesinin ardından fabrikanın yeni üretim tesisinin temel atma törenine katılan Kirişci, dününü bildikleri bir tesisin bugün yeni bir adımla yoluna daha hızla devam ediyor olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Limak’ın, sürekli altını çizdikleri tarım sanayi entegrasyonunun güzel örneğini gösterdiğini belirten Kirişci, şöyle devam etti:

“2008’de Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da teşrifleriyle bu süreci başlatmıştı. Bugün ise ikinci fazı diyebileceğimiz yeni bir sürece giriyoruz. İnşallah kısa süre sonra bu ikinci kısmı da üretim faaliyetlerine başlamış ve burada yine gıda sektörü adına tarım ürünlerini kullanarak, onlara katma değer kazandırılmasını sağlamış olacaktır. Bu vesileyle öncelikle Limak grubuna bu kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren bir gruba gıda sektörüne de dahil oldukları ve buraya yatırım yaptıkları için bir vatandaş, Adanalı bir kardeşiniz, tarım ve orman sektörünün başında bulunan bir kişi olarak teşekkür etmek istiyorum.”

Kirişci, tarımın stratejik bir sektör olduğunu vurgulayarak, “İHA’larla SİHA’larla Gökbeylerlerle HÜRKUŞ’larla savunma sanayinde son 20 yılda geldiğimiz nokta, yerlilik ve millilik oranında nasıl yüzde 20’lerden yüzde 80’lere erişti ve hepimizin göğsünü kabartıyorsa, tarım sektörü de bir o kadar göğsümüzü kabartması gereken bir alandır.” diye konuştu.

Tahıl Koridoru’ndan 495 gemi geçti

Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya-Ukrayna savaşında tarihi misyon, duruş ve istikrarlı davranış sergilediğinin altını çizen Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanı’mız ve dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti, taraflar arasında arabuluculuk rolü üstlendi. Dünya için önem arz eden gıda krizini aşmak adına İstanbul merkezli gıda, tahıl geçişini sağlayacak oluşumu gündeme getirdi. Bunda da netice alınmış oldu. Her ne kadar art niyetli de olmasa bile bilgisizlikten dolayı buna sadece ‘Karadeniz tahıl girişimi’ adını vermiş olsalar da ülkemizin ve Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ismini zikretmemek adına bu konularda imtina gösterseler de artık bütün dünya biliyor. 26 Kasım itibarıyla bu koridordan 495 gemi geçmiş, 12 milyon ton tahıl ve gıda ürünleri bu koridoru kullanmıştır. Bunun yüzde 58’sini Avrupa, yüzde 23’ünü Asya, yüzde 12’sini Afrika, yüzde 6,7 gibi küçük bir bölümünü de Orta Doğu ülkeleri almıştır. Birleşmiş Milletler kriterlerine göre en fazla ihtiyacı olan ülkelerin aldıkları ise oldukça cüzi, sadece yüzde 6,4 gibi düşük bir orandır. Ülke olarak inşallah onlara buğday, un, makarna, irmik ve diğer ürünlere dönüştürülmüş hallerini o ülkelere sunan biz olacağız. Türkiye’nin bu misyonu ve vizyonu, çok şükür sektörü ve dünyayı rahatlattı.”

Çiftçilerin, bol yağış sayesinde başarılı üretim yılı gerçekleştirdiğini belirten Kirişci, 2002’de 98 milyon ton olan bitkisel üretimin bu yıl rekor kırarak 127 milyon tonun üzerine çıkacağını söyledi.

Kirişci, tesisin istihdama ve üretime katkı sağlayacağına işaret ederek, bu tür girişimlerin “Türkiye Yüzyılı” hedefi açısından önemli olduğunu belirtti.

“Suya olan ihtiyaç her geçen gün artıyor”

Kirişci, daha sonra Adana Valisi Süleyman Elban ile Yedigöze İmamoğlu Sulama Projesi’nin, İmamoğlu ilçesindeki 4. kısım boru montaj sahasında incelemelerde bulundu.

Çalışmalar hakkında bilgi alan Kirişci, hat kapama yapısının betonunun dökülmesi için butona bastı, sohbet ettiği işçilerle fotoğraf çektirdi.

Vahit Kirişci, kent genelindeki 33 bin 333 dekar tarım arazisine kurulması planlanan akıllı otomasyon sulama sisteminin, Ufacıkören Mahallesi’ndeki test uygulamasına da katıldı.

Sistemi çalıştırıp, tarlaya su veren Bakan Kirişci, gazetecilere, sulamayla ilgili yatırımların teknolojiyle bütünleştirildiğini söyledi.

Türkiye’nin su kaynaklarını en verimli ve etkin şekilde kullanmak zorunda olduklarını belirten Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplam su varlığımız 112 milyar metreküp, ancak artan nüfus ve üretim desenimize bağlı olarak sürekli değişim gösteriyor. Suya olan ihtiyaç da her geçen gün artıyor. Toplam su tüketimimizin yüzde 76’sı doğrudan tarımsal sulamaya gidiyor, yüzde 24’lük kısmı da sanayi ve evlerde kullanılıyor. Dolayısıyla bizim bütün çabamız, gayretimiz suyu en verimli şekilde kullanmak.”

Kirişci, tarımsal sulamanın geliştiğine işaret ederek, “Tarla içerisindeki sulamada, sadece damlama veya yağmurlama sulamayla yetinmiyoruz. Bunun sonraki hamlesi olarak hem topraktaki nemin hem de iklimsel, meteorolojik verilerin esas alındığı, buna göre de sulama sisteminin açılıp, kapatıldığı bir sistemin pilot uygulamasını gerçekleştirdik. Burada kullanılan yazılımın, donanımın yerli ve milli olması bizim için önemli.” ifadesini kullandı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) e-Devlet Kapısı’ndan erişim imkanı sağlandığını anımsatan Kirişci, akıllı otomasyon sulama sisteminin de dijitalleşme çalışmalarının açılımı olduğunu dile getirdi.

Bakan Kirişci, gençlerin tarımla ilgilenmesini önemsediklerini vurgulayarak, kuracakları Tarım ve Orman Gençlik Konseyi’nde gençlerin projelerini dinleyeceklerini kaydetti.

İncelemelerinde Kirişci’ye, AK Parti Adana milletvekilleri Ahmet Zenbilci ve Abdullah Doğru ile İl Başkanı Mehmet Ay da eşlik etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.