DOLAR 28,9857
EURO 31,1691
ALTIN 1.846,67
BIST 7.728,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 8°C
Az Bulutlu
Ankara
8°C
Az Bulutlu
Sal 7°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 10°C

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Sadece rotasından dolayı bir gemiyi şüpheli ilan edemezsiniz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Sadece rotasından dolayı bir gemiyi şüpheli ilan edemezsiniz. Aksi takdirde dünyadaki tüm gemileri şüpheli ilan edecek bir gerekçe ortaya koymak mümkündür.” ifadesini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu: Sadece rotasından dolayı bir gemiyi şüpheli ilan edemezsiniz
29.11.2020
A+
A-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Sadece rotasından dolayı bir gemiyi şüpheli ilan edemezsiniz. Aksi takdirde dünyadaki tüm gemileri şüpheli ilan edecek bir gerekçe ortaya koymak mümkündür.” ifadesini kullandı.

Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yazılı açıklamasında, Avrupa Birliği İrini Operasyon Merkezinin talimatıyla bir savaş gemisi tarafından 22 Kasım Pazar günü uluslararası sularda seyir halinde olan Türk bayraklı ticaret gemisine yapılan müdahaleyi kınadı.

Müdahalenin iyi niyetli Türk devletinin iznini almaya çalışarak değil, bayrak devleti olarak Türkiye’nin rızası olmaksızın uluslararası hukuka aykırı yapıldığını anımsatan Karaismailoğlu, “Sadece rotasından dolayı Türkiye’nin saygın denizcilik firmalarından birine ait olan ve uluslararası denizcilik örgütü konsey üyesi bir ülkenin bayrağını taşıyan bu gemiyi şüpheli ilan edemezsiniz. Aksi takdirde dünyadaki tüm gemileri şüpheli ilan edecek bir gerekçe ortaya koymak mümkündür.” değerlendirmesinde bulundu.

Karaismailoğlu, uluslararası hukukta bir gemiye müdahale şartlarının belli olduğunu belirterek, “Şu ana kadar şüpheyi ortaya koyan somut bir delil sunulamadığı gibi Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamalarda, geminin rotasının şüphe sebebi olduğu ifade edilmiştir. Bu, kabul edilemez bir gerekçedir.” ifadelerini kullandı.

“Deniz ticaretinin sürdürülebilirliğine karşı ciddi tehdit”

Ticaret gemilerinin seyrüsefer serbestliğinin hiçe sayıldığını vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Bu müdahale yalnızca deniz ticaretini sekteye uğratacak hareket olmamıştır. Gemi adamlarımıza suçlu gibi davranarak, bir odaya toplamışlar. Uluslararası hukuka uygun olmayan tarzda fiziki müdahaleye maruz kalmışlardır. Deniz ticaretinin sürdürülebilirliğine karşı ciddi tehdit olan bu adım karşısında ülkemizin ilgili tüm kurumları eş güdüm içerisinde gerekli tepkileri vermektedir.”

Karaismailoğlu, ilerleyen süreçte de bu hukuksuzluğu her platformda anlatmaya devam edeceklerini ve önleyici tedbirleri hayata geçirecekleri belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde vefakar şekilde hizmet veren, çalışma süreleri dolmasına rağmen gemilerde aylarca çalışmaya devam etmek zorunda kalan, hayatın her alanındaki ürünlerin tedarik zincirinde yer alan gemi adamlarının sorunlarının çözülmesine yönelik uluslararası alanda sayısız çağrının yapıldığı bugünlerde, gemi adamlarına yönelik bu müdahaleyi kabul etmelerinin de asla mümkün olmadığını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.