DOLAR 28,8755
EURO 31,4847
ALTIN 1.924,74
BIST 8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Parçalı Bulutlu
Ankara
17°C
Parçalı Bulutlu
Cts 16°C
Paz 14°C
Pts 13°C
Sal 12°C

Doğu Akdeniz yeni sezon turunçgil ihracatına ‘hızlı’ başladı

Türkiye’nin turunçgil üretim merkezlerinden Mersin, Hatay ve Adana’dan, ihracat sezonunun ilk 2 ayı eylül ve ekimde,109 milyon 363 bin dolarlık dış satım yapıldı.

Doğu Akdeniz yeni sezon turunçgil ihracatına ‘hızlı’ başladı
18.11.2020
A+
A-

Türkiye’nin turunçgil üretim merkezlerinden Mersin, Hatay ve Adana’dan, ihracat sezonunun ilk 2 ayı eylül ve ekimde,109 milyon 363 bin dolarlık dış satım yapıldı.

Mersin

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye’nin “meyve deposu” olarak bilinen Mersin, Hatay ve Adana’dan eylül-ekim döneminde yapılan turunçgil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı.

Turunçgil dış satımından bu dönemde, ülkeye 109 milyon 363 bin dolarlık döviz girdisi sağlandı. Eylül-ekimde, Türkiye’nin 153 milyon dolarlık ihracatının yüzde 71,24’ünü söz konusu 3 il gerçekleştirdi.

Yeni sezonun ilk 2 ayında, Mersin’den 65 milyon 666 bin, Hatay’dan 30 milyon 345 bin ve Adana’dan 13 milyon 352 bin dolarlık turunçgil dış satımı yapıldı.

“Turunçgilin kalbi Çukurova’da atıyor”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, turunçgil üretiminde ve ihracatında yeni sezona güzel bir giriş yaptıklarını söyledi.

Mersin, Hatay ve Adana’nın turunçgil üretiminin lokomotifi olduğunu dile getiren Kaçmaz, şöyle konuştu:

“Yeni sezonun ilk iki ayında Doğu Akdeniz’den 109 milyon dolarlık döviz girdisi sağladık. Kasım ve aralıkta portakalın da devreye girmesiyle bu rakam artarak devam edecek. Şu anda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Beklentimiz ölçüsünde ihracatımızı gerçekleştireceğiz. Çukurova bu ihracata önemli katkı sağladı. Turunçgilin kalbi Çukurova’da atıyor. Bundan dolayı bu illerin lokomotif olması normal. Mersin’de liman olması da bu ihracata katkı veriyor.”

“Son rakamlar küresel ekonomik sorunlara rağmen umut veriyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da turunçgil üretim ve ihracatının başkentinin Mersin olduğunu söyledi.

Bu sektörde ihracat pazar yelpazesinin daha da genişletilmesi gerektiğine dikkati çeken Kızıltan, ürünleri en kaliteli pazarlara götürme hedefleri olduğunu vurguladı.

Kızıltan, üreticilerin nitelikli pazarlara üretim yapmasının önemine değinerek, şunları kaydetti:

“Mersin olarak narenciye üretiminin yanında, sektörün ihracat ve lojistik ayakları da çok güçlü olunca dünya pazarlarında rekabetçi ve iddialı bir kentiz. Son rakamlar küresel ekonomik sorunlara rağmen iyi ve umut veriyor. Mersin özelinde Çukurova, bu ihracat rakamlarını çok daha yukarılara taşıyacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.