DOLAR 28,9351
EURO 31,3254
ALTIN 1.891,42
BIST 8.094,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 12°C
Az Bulutlu
Ankara
12°C
Az Bulutlu
Çar 11°C
Per 10°C
Cum 9°C
Cts 9°C

Çiftçiler ‘model üretim’le daha fazla verim elde ediyor

Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, “Model Üretim Projemiz ile üreticilere yalnızca örnek olmakla kalmayıp, tarımda millileşme için yerli kaynakların doğru şekilde kullanımını da teşvik ediyoruz.” dedi.

Çiftçiler ‘model üretim’le daha fazla verim elde ediyor
25.11.2020
A+
A-

Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, “Model Üretim Projemiz ile üreticilere yalnızca örnek olmakla kalmayıp, tarımda millileşme için yerli kaynakların doğru şekilde kullanımını da teşvik ediyoruz.” dedi.

Ankara

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi), çeşitli bölgelerde uygulamaya koyduğu “Model Üretim Projesi” ile çiftçiye örnek olarak birçok üründe verim artışı sağlıyor.

Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesi Tarım Kredi, tarımsal üretimin farklı alanlarında faaliyet gösteren 17 şirketinin yanı sıra ülke genelindeki 1621 kooperatifi ve hizmet bürolarıyla her aşamada çiftçilere hizmet sunuyor.

Kuruluş, şirketleriyle birlikte son yıllarda ağırlık verdiği bilinçli tarımı yaygınlaştırma uygulamalarıyla üreticilerin yüksek verime ulaşması için tarımsal danışmanlık hizmetleri sunarken, aynı zamanda farklı bölgelerde bazı çiftçilerle el ele model üretimler gerçekleştiriyor.

“Tarımda dışa bağımlılık azalacak”

Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yerli imkanlarla ve sürdürülebilir tarım yapmanın öneminin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirterek, tarımda yerli tohumlarla verim artışını sağlarken dışa bağımlılığı da azaltacaklarını söyledi.

Bazı ürünlerde yaşanan arz sıkıntısının fiyat dengesizliği gibi sorunlar oluşturduğunu belirten Poyraz, “Bunun başlıca sebepleri üretimde doğru planlamanın yapılmaması ya da yerli kaynakların verimli kullanılmamasıdır. Tarım Kredi olarak Model Üretim Projemiz ile üreticilere yalnızca örnek olmakla kalmayıp, tarımda millileşme için yerli kaynakların doğru şekilde kullanımını da teşvik ediyoruz.” dedi.

Poyraz, model üretim çalışmalarının salgına rağmen devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Düzce’de fındık verimi dekar başına ortalama 200 kilogram iken, model fındık alanından bölge ortalamasının yüzde 60 üzerinde verim artışıyla 320 kilogram hasat yapıldı. Ayrıca, 160 kilogram olan Türkiye ortalamasının 2 katı ürün elde edildi. Mersin’in Mut ilçesindeki model zeytin bahçesi hasadımızda ise ağaç başı verim, bölge ortalaması olan yaklaşık 30 kilogramın 2 katı ve Türkiye ortalaması olan yaklaşık 16 kilogramın 4 olarak gerçekleşti ve 65 kilogramı buldu. Eskişehir’de kurulan alanda ise buğday için yüzde 70’e varan verim artışı elde edildi. Balıkesir’de kurulan silajlık mısır model alanından bölge ortalamasından yüzde 52 daha fazla verim sağlandı. Kahramanmaraş’taki danelik mısır deneme alanından ise ürün hasadında yüzde 56 artış gözlendi. Adıyaman’da badem bitkisi için kurulan model alanda ağaç başı verimin bölge ortalamasının iki katına çıkarak 16 kilograma ulaştığı görüldü. Çiftçilerimiz model üretimimizi kullanarak daha yüksek verim almaya başladı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.