DOLAR 28,9366
EURO 31,2892
ALTIN 1.891,53
BIST 8.112,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 12°C
Az Bulutlu
Ankara
12°C
Az Bulutlu
Çar 11°C
Per 10°C
Cum 9°C
Cts 9°C

Sanayi üretiminde Kovid-19’a rağmen ağustos ayının rekoru kırıldı

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, 114,9’la serinin açıklandığı 2005’ten bu yana en yüksek ağustos değerini aldı.

Sanayi üretiminde Kovid-19’a rağmen ağustos ayının rekoru kırıldı
13.10.2020
A+
A-

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, 114,9’la serinin açıklandığı 2005’ten bu yana en yüksek ağustos değerini aldı.

Ankara

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgilere göre, temmuzda, yurt içinde ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının görüldüğü mart ayındaki seviyeyi geride bırakan sanayi üretimi endeksi, güçlü performansını ağustosta da sürdürdü. 

Söz konusu ayda yıllık bazda yüzde 16 yükselen arındırılmamış sanayi üretim endeksi 114,9 seviyesine ulaştı. Böylece endeks, serinin açıklandığı 2005’ten bu yana en yüksek ağustos değerini aldı. Daha önce en yüksek ağustos değeri 2017’de açıklanmıştı.

“Dipten toparlanma mayıs itibarıyla başladı”

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. İsmet Demirkol, konuya ilişkin değerlendirmesinde, sanayi üretiminin ağustosta aylık bazda 3,4, yıllık bazda yüzde 10,4 arttığını anımsattı.

Mayıstan itibaren endekste aylık bazda artış yaşandığını dile getiren Demirkol, “Özellikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Dipten toparlanma, mayıs itibarıyla başladığı gibi salgın öncesi dönemi de yakaladık. Hatta salgın öncesi dönemin üzerine çıkacağımızı görebiliyoruz.” dedi. 

Demirkol, Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 0,3 olduğunu belirterek, eylül ayında sanayi üretiminin yüksek gelmesiyle bu beklentinin üzerine çıkılabileceğini söyledi.

Gelecek dönemde YEP’te dijitalleşme, teknoloji ve katma değerli üretime dayalı büyüme modelinin öngörüldüğünü anlatan Demirkol, “Üretimin ve imalatın daha fazla pozitif katkı vereceği sektör analizi yapılarak büyüme modelimizi gerçekleştirebilirsek, YEP’teki 2023 hedeflerine de ulaşabiliriz.” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.